PET-urile dispar în 800 de ani, pentru că nu sunt biodegradabile. Nesimţiţii, niciodată!, deşi, sunt biodegradabili.

miercuri, 3 august 2011

Distrugere de-a valma: copaci şi vestigii

subsemnatul Cetăţean al Turzii sunt consternat de minunăţiile ce se fac sub oblăduirea portocaliei conduceri a oraşului cu pretenţii de european în care trăiesc.
Astăzi, am fost anunţat, telefonic, că se taie copacii din faţa WC-ului public din centru. Am crezut că vreţi să-l faceţi mai vizibil pentru puzderia de turişti care vin să vadă disenyland-ul din fosta salină. Sau muzeul în reconstrucţie, cam deodată cu ruina viitoarei Case de cultură ce umbreşte Primăria.

După-masă, am ajuns la faţa locului şi … m-am gândit la Primar! Cum poate permite un asemenea atentat la istoria bimilenară a urbei?!

Că s-au tăiat copacii, e foarte bine. Abia se va simţi mai bine fumul de eşapament şi duhoarea canalizării moderne. Că se scot bordurile e foarte bine. Se va face o dalare a zonei, cu dale care se sparg, care adună apă când plouă, care te ajută să te împiedici dacă mergi îngândurat. Dar …

Să admiţi spargerea artefactelor din antichitate este o crimă faţă de trecut!

 Să admiţi tăierea copacilor din centrul oraşului este o crimă faţă de viitor!

Deloc portocalie, ci, penală. Chiar dacă îmi amintesc cu câtă mândrie portocalie aţi explicat că în salină aţi distrus turţurii de sare mai mari ca să protejaţi turiştii (dacă Salina ar fi fost un monument naţional, aţi fi avut parte de răcoare pentru câţiva ani pentru o astfel de ispravă!), a distruge coloane care au rezistat timpului … este un fapt penal! Acum câţiva ani, o firmă (oare, era tot portocalie?!) a distrus morminte vechi. Deci, să înţeleg că distrugerea vechiului este o practică modernă?!

Am înţeles că zdroaba nesăbuită a lucrătorilor se datorează faptului că vreţi să "inauguraţi" muzeul de Zilele Turzii. Este o posibilă explicaţie, nicidecum, o scuză! Nu cred că pentru tăierea unei panglici merită distrugerea unor copaci şi a lapidarium-ului din faţa muzeului. Sunt, totuşi, obiecte de patrimoniu, nu deşeuri, dacă nu aţi ştiut.

Sunt curios ce măsuri veţi lua pentru stoparea pe viitor a astfel de gesturi şi pentru pedepsirea celor vinovaţi.
Alte imagini de la faţa locului găsiţi în album. Pentru conformitate, Zamfir POP

3 comentarii:

  1. Tot ca la noi! E mare păcat! Alţii ar fi plătit să aibă asemenea vestigii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai ce sunt turistii, niste handicapati?
    E aceeasi poveste cu aspectul comercial. Se considera ca e mai important ca ceva sa arate ingrijit decat autentic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-un oras civilizat, cu pretentii de oras turistic..nu se poate pastra ceva, autentic si ingrijit?

    RăspundețiȘtergere