PET-urile dispar în 800 de ani, pentru că nu sunt biodegradabile. Nesimţiţii, niciodată!, deşi, sunt biodegradabili.

miercuri, 8 septembrie 2010

Cât de „verde“ suntem? (3)

Astăzi, România este în criză. După ce a fost în tranziţie. Nimeni nu ştie încotro o luăm, dar, sigur, o luăm în jos! Spre "Cireşica", după cum ne îndeamnă şi Preşedintele! În toată acestă glumă numită actualitate, mai suntem câţiva care nu ne putem vedea de treburile noastre şi ne zbatem să facem, dacă nu o Românie mai bună, măcar una mai curată. Am preluat exemplul estonienilor şi vrem să o facem într-o singură zi, în 25 septembrie! Despre toată această tevatură, am găsit un fel de dare de seamă, care sintetizează situaţia, mai bine de cum aş reuşi eu să o fac. Împart textul selectat din articolul Cât de „verde“ este românul?, scris de Sandra Scarlat, în mai multe postări. După ziua de curăţenie generală, voi reveni cu concluzii.

Cât de „verde“ este românul?


Colectarea selectivă, încă o necunoscută pentru mulţi români

Organizaţiile specializate fac periodic campanii de colectare pentru DEEE-uri

Mai mult de jumătate dintre români nu sortează deşeurile în funcţie de materialul din care sunt făcute, pentru că nu au unde (69%), n-au timp (9,7%) sau pur şi simplu din comoditate şi neglijenţă (5,7%), reiese dintr-un studiu realizat anul trecut de ECOTIC şi Daedalus Millward Brown. Dintre cei care colectează selectiv (49,4%), cei mai mulţi aruncă separat plasticul (86,2%), hârtia (73,5%), sticlele (47%), produsele metalice (21,5%) şi echipamentele electrice şi electronice (14,6%).



Pericolul din electrocasnicele uzate

Deşeurile provenite din frigiderele, televizoarele şi maşinile de spălat uzate pot avea în componenţă substanţe periculoase care, atunci când ajung în natură pot avea efecte nocive, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei şi a aerului. Ponderea românilor care au în gospodărie aparate nefuncţionale a scăzut din 2008 în 2009, de la 65,8% la 61,4%, iar majoritatea celor incluşi în sondaj au spus că ar renunţa la mai multe dacă ar exista programe prin care să le înlocuiască pe bani mai puţini. Mai mult de o treime preferă însă să dea cadou produsele electronice uzate, iar peste 30%, să le păstreze în gospodărie.

Tinerii, cei mai ecologişti

Preşedintele ECOTIC, Valentin Negoiţă, spune că românii sunt din ce în ce mai receptivi la proiectele organizaţiei care gestionează deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE). Cei mai activi s-au dovedit tinerii.

ECOTIC a colectat anul trecut 10.505 tone de DEEE-uri (30% din totalul de astfel de deşeuri colectate în toată ţara), în creştere cu 15% faţă de 2008. Asociaţia Română pentru Reciclare - RoRec a colectat alte 18.000 de tone în 2009 (62% din total). Totuşi, România s-a situat sub ţinta anuală impusă de legislaţia europeană, adică 4 kilograme DEEE pe cap de locuitor. „Volumul de DEEE-uri colectate creşte de la an la an, însă piaţa mai are mult până va ajunge la maturitate", explică Valentin Negoiţă.

Suntem încă „la şcoală"

Românul este mai degrabă un „ecologist de conjunctură", care devine „verde" atunci când îl sperie semnalele de alarmă trase de organizaţiile pentru protecţia mediului. „Este un lucru bun, trecem încă printr-o perioadă de educare a populaţiei, esenţială în formarea unui comportament eco în rândul românilor", explică Valentin Negoiţă. Anamaria Bogdan, manager de comunicare la MaiMultVerde, spune însă că românul nici nu este încurajat să fie ecologist.

„Dacă vrei să faci colectare selectivă, n-ai tomberoane lângă casă, trebuie să mergi de la 100 la 500 de metri în cazurile fericite", explică ea. „Dacă vrei să consumi mai puţină energie, un bec economic costă de 10 ori mai mult decât unul normal." Numărul voluntarilor care se implică în proiectele eco creşte însă de la an la an, la fel şi cel al românilor care colectează DEEE-uri sau care merg cu bicicleta.

Nu arderea necontrolată este soluţia!


Echipa de coordonare va organiza centre de informare în fiecare judeţ al ţării şi va afişa toate informaţiile pe site, astfel încât oricine doreşte să participe să poată afla imediat unde să se prezinte pentru a fi inclus într-un grup de voluntari. Organizatorii spun că vor încerca să asigure echipament pentru toată lumea, dar recomandă voluntarilor să vină pregătiţi de acasă cu o rolă de saci de gunoi şi o pereche de mănuşi.

Articolul Cât de „verde“ suntem? este preluat de pe www.zamfirpop.com

nu va mai urma, decât în 25 septembrie!

2 comentarii:

  1. îmi place ideea cu ziua curăţeniei!
    în 25 voi fi pe fază! :)
    bun găsit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Va chinuiti degaba ca iara o sa arunge gunoaiele peste tot.

    RăspundețiȘtergere